Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sziasztok!
 
Felmerült bennünk a kérdés, hogy mi legyen majd az egyesületünk címere, vagy ha „teccik” akkor logoja. Nagyon nem is kellett keresni, hisz Budafok címere szinte magáért beszél:
Itt megtudjátok hogy alakult ki Budafok címere. Kiemeltük a Daru madarat belőle, én ennek néztem utána mit is jelent a Daru. Döbbenetes és számomra lelkesítő dolgokat, találtam, remélem titeket is hasonlóan érint, íme, kutatásom eredménye:
A daru a magyarság egyik megbecsült ősi vadmadara, valamint az éberség és a hűség heraldikai madara. Kedvelt ábrázolásmódja kővel a lábában, melynek jelentése, hogy a repülő darucsapat vezérmadara mindig egy követ tart, hogyha véletlen elalszik, a zajra felriadjon. Őr szerepe a község címerében mögöttes jelentéstartalommal is bír: jelképezi azokat a polgárokat, akik őrzik, megóvják, továbbörökítik a település hagyományait és értékeit.
·         Ott találjuk a Tiszaeszlár-Bashalomban talált 10. századi ezüst karperecen ötosztatú tulipánt őrizve,
·         koronázási palást szegélyén pártás daruk vannak egy központi ötosztatú tulipán két oldalán, a korongok közti mezőben. Ilyen formában találjuk IV. Béla XIII. századi címerében,
·         Párosával, őrmadárként, hosszú nyakú formában ott látjuk a XIII. és XIV. századi magyar pénzeken, Károly Róbert dénárján egy életfa két oldalán, bár rövidített lábakkal.
·         látható a Zirci apátság templomhomlokzatán, a jellegzetes követtartó pózban,
·         és rengeteg község címerében.
·         A híres legenda szerint Ibükosz, ókori görög költő rablógyilkosság áldozata lett, s a gaztettet darvak leplezték le.
  • A moldvai csángóknál ismert játék volt a daruzás.
Daru, daru, elkötöm az útadot
Síppal, dobbal, tizenkét tekenő kaláccsal.
A vers elmondása után egy botot bedugnak a földbe, s a darvak akkor nem tudnak tovább repülni, hanem egy helyben keringenek a levegőben. Ha a botot kihúzzák a földből, és a vers sorait visszafelé mondják, akkor a darvak továbbrepülhetnek. Ez a vadászmágia körébe tartozó varázsvers sámántevékenykedés maradványa.
  • Figyelemreméltó a vogul (manysi) darumaszk és a magyar gólyamaszk hasonlatossága. A darumaszkot fából faragott csőrrel alakítják. A csőr alsó része zsinórral mozgatható. A darut alakító játékos eltakarja magát, a darufejet egy boton a feje előtt tartja. Játék közben a csőrrel csattogtat.
A darvaknak nemcsak nálunk szenteltek különös figyelmet a velünk rokon Ázsiában is felismerték a darvak különleges mivoltát. A daru a taoista halhatatlanok szent madara. Felettébb szerencsés előjelnek számít. A legenda szerint, úgy 800 évvel ezelőtt, egy taoista szerzetes szemtanúja volt egy daru és egy kígyó közötti harcnak. Ez a különös küzdelem ihlette meg a szerzetest, és ennek hatására kidolgozta a Tai-Ji elnevezésű harcművészetet.
A daru a kínai mitológiában a fényesség ősprincípiumával, a yanggal áll kapcsolatban. A daru a tűz és a fém szubsztanciájával táplálkozik, ezért 7. életévében ún. „kisebb változások” mennek végbe rajta, 16. évében pedig „nagyobb változások”. A változások majd csak a 160. életévében fejeződnek be, ekkor a daru teste fehér lesz és tiszta, kiáltása felhatol az égbe. Különösen hosszúéletűnek tartják. A fehér daru ezeréves korában kékké változik, és újabb ezer év múltán feketévé. Úgy vélték, hogy a fehér darvak a tánc mesterei, a feketék pedig rendkívül érzékenyek a zenére. A legendákban ritkán találkozni sárga vagy vörös daruval is. A kínai piktúrában gyakran ábrázolják együtt a szintén a hosszú élet szimbólumának számító fenyővel. Az időszámítás kezdetétől fogva úgy tartották, hogy a halhatatlanok daruháton (főként fehér darun) járnak, repülnek az égbe. Ezért a darut gyakorta a „halhatatlanok darva”-ként nevezik.

Megjelenik az origami papírhajtogatási művészetben: Japánban többek között daruval (curu) várják az új évet. Az „1000 hajtogatott daru” a hajtogatás közben elképzelt kívánság beteljesülését jelenti. A japán mitológiában az 1000 évig élő daru a becsület, a hűség és a béke jelképe. Ez a fenséges madár egy életre választ magának párt, utódait pedig mindkét szülő nagy gonddal neveli, nem meglepő hát, hogy a családi értékek szimbólumává emelték. A japánok úgy tartják, aki megházasodás előtt hajtogat 1000 papírdarut, békés és boldog házaséletre számíthat.

 


 

De ha már ennyi eszmei „aranyrögöt” találtam illdomos szólni a darvak jelenlegi helyzetéről is:
A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, de még, mint nem veszélyeztetett. Európában sebezhető fajként tartják nyilván, Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft.
Magyarországon rendszeres átvonuló, nagyobb számban jelenik meg a Hortobágyon, Kardoskúton és Montágpusztán. Időszaki fészkelése előfordul, de nem jelentős, illetve kétes.
Költőhelyként zavartalan helyet keres nádasokban, mocsarakban, vizes erdei tájakon, vagy lakatlan pusztákon. A kakas jellegzetes tánccal és hangokkal udvarol a tojónak. Sikeres nász esetén a fészküket növényi anyagokból, lehetőleg víz által védett helyre készítik. Fészekaljuk 2 tojásból áll, melyen mindkét szülő felváltva 28-30 napig kotlik. A fiókák néhány nap múlva elhagyják a fészket, de a vonulás idejéig a szülők még gondoskodnak róluk. A fiatal madarak 3 éves korukra válnak ivaréretté.
Költőterületén füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Télen nagy csapatokba verődik. Várható élettartalma 20 év.
Testhossza 110-120 centiméter, szárnyfesztávolsága 190-220 centiméter, testtömege         4500-6000 gramm. Alapszíne palaszürke. Közelről a fejtető piros színe is látható.
Eurázsia erdős, sztyeppés, vizes területeken honos, telelni Afrika északi és Ázsia déli részére vonul. Csapatban repülnek és jellegzetes V alakú formációt vesznek fel. Az elöl repülő madár hamarabb elfárad, ezért változtatják a helyüket a csoportban.
 

Mindezek után azt hiszem, emelt fővel büszkén viselhetjük ezt a nemes madarat címerünkként.

A Daru lábával egy követ tartva mögötte két keresztbe tett fokossal.

 

Kép

 

Remélem a ti tetszéseteket is elnyerte!
 
Isten Áldjon titeket:
 
Berki Sándor
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Гражданство через инвестиции prostitute moscow

(ThomasStera, 2021.04.18 21:45)

Иными словами, пакет услуг «Гражданство через инвестиции в недвижимость» — это выгодная и удобная долгосрочная партнерская программа, в результате которой наш клиент становится полноправным гражданином выбранной им стран
<a href=https://sothebys-realty.ru/>womens viagra</a>

write an essay on - write my essay online

(DanielUters, 2021.04.18 08:52)

[b]Visit [url=https://comparingandcontrastingessay.blogspot.com/] best essay writing services >> Click Here! <<[/url] [/b][url=https://comparingandcontrastingessay.blogspot.com/][img]https://1.bp.blogspot.com/-fvM5UR-pIMQ/YDtb2NjvoNI/AAAAAAAAAIQ/XTfhXOpoz1M57yiD3mNJXY5KZ1yM0jJqQCLcBGAsYHQ/s0/11a.jpg[/img] [/url]Higher English Essay Help Get started now..Composition of a Movie Analysis.
write an essay in spanish [url=https://comparingandcontrastingessay.blogspot.com/2019/08/how-to-write-a-comparison-essay-on-any_50.html]How to Write an A+ Comparison Essay on any Topic |[/url] Is There A Website That Writes Essays For You.Try these tips to craft your college application essay.
write an essay outline
write my essay free online
write my essay for money
how we write an essay
websites that help write essays
how to write tamil essays
best online essay writers
write an essay on communication
write my five paragraph essay
write my essay reviews
rewrite essay free online
write my essay today reviews
how to write summary essay
write an essay outline
how to write college essay
how to write essay argument[url=https://www.facebook.com/How-to-write-a-comparing-and-contrasting-essay-100297298844414] essays writing service [/url]
[url=https://twitter.com/LarisaRubanova/status/1379003117451218945]write my essays [/url]

Hi

(TRIBBY22, 2021.04.16 21:50)


Ремонт 112528 - DEK - Power Supply https://prom-electric.ru/remont-112528-dek-power-supply/ Диагностика 112528, DEK, Power Supply СЕРВИС. Доставка.
<a href=https://prom-electric.ru/remont-112528-dek-power-supply/>Ремонт 112528 - DEK - Power Supply</a>

Hello world

(Leoldskefs, 2021.04.16 14:18)

:)<a href=https://coronavirus-website.ru/>:)</a>:)

PRANK LA POLICE ARRETE NOTRE PETITE SOEUR(Car elle fait trop de betises)

(DorothyInorb, 2021.04.16 08:44)

<a href=https://adembilal.frtax.info/bZV0a5PF24mTfKQ/prank-la.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/6dC7aawP0KA/hqdefault.jpg"></a>

PRANK LA POLICE ARRГЉTE <a href=https://adembilal.frtax.info/bZV0a5PF24mTfKQ/prank-la.html>NOTRE</a> PETITE SOEUR(Car elle fait trop de bГЄtises)

Unboxing YOUR Used SquishiesSquishy Makeover Candidates

(CherylHon, 2021.04.15 04:47)

<a href=https://geniunelymoriah.kgclip.info/1jxcy93fqVQ-unboxing-your-used-squishies-squishy-makeover-candidates.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/1jxcy93fqVQ/hqdefault.jpg"></a>

Unboxing <a href=https://geniunelymoriah.kgclip.info/1jxcy93fqVQ-unboxing-your-used-squishies-squishy-makeover-candidates.html>YOUR</a> Used SquishiesSquishy Makeover Candidates

IMLAY 'Too Good (Feat. CHENLE of NCT)' MV

(Amandajof, 2021.04.13 17:36)

<a href=https://smtown.azloft.info/imlay-too-good-feat-chenle-cheonleo-of-nct-mv/2azYa42Uh6SkrHg><img src="https://i.ytimg.com/vi/wuv8V2UkqJA/hqdefault.jpg"></a>

IMLAY 'Too <a href=https://smtown.azloft.info/imlay-too-good-feat-chenle-cheonleo-of-nct-mv/2azYa42Uh6SkrHg>Good</a> (Feat. CHENLE мІњлџ¬ of NCT)' MV

Ai.Marketing Register ? MarketBot Cashback Artificial.

(Ralphsow, 2021.04.13 10:07)

Ai.Marketing Register ? MarketBot Cashback Artificial.

https://aimarketing-reg.com/

We offer the best cashback the is on the market. The cashback rate difference between us. MarketBot. Earn up to 35% cashback! . Without complications. Over 20,000 online stores. Cashback Directory. About Us. MarketBot Protect. Read The FAQ. Join The Team. Only need to fund the advertising budget, earn a regular income for you. Make up to 35% Affiliate program Promote goods to friends and get 5% on their purchases. To 35% cashback. Ai Marketing. AI Technology. MarketBot.

анализ воды из скважины цена

(Andreasldr, 2021.04.10 11:07)

Добрый день друзья!Есть такой интересный сайт для заказа бурения скважин на воду. https://drive.google.com/file/d/1Y0zYtrRCia9jfU-BH3WPIbhph6HvwDRl/view?usp=sharing Бурение скважин в Минске – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Заказывайте скважину для воды в АКВАБУРсервис – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Почему роторное бурение — более результативное? Роторное бурение в МинскеКогда бурится менее глубокая, фильтровая скважина, то используется обычное долото-резец и шнеки (стержень со сплошной винтовой поверхностью вдоль продольной оси), которые «ввинчиваются» в породу. При роторном бурении применяются шарошечные долота из высокопрочных сплавов с центральной или боковой промывкой, которые пробивают любую породу. При этом промывочная жидкость осуществляет выброс грунта из скважины и препятствует обрушению стенок пробуренного ствола. Поэтому роторным способом достигается глубина более 200м. Почему бурение называется роторным? Долото проходит твердую породу не только потому, что прилагает усилие и «пробивает» ее, но и потому что вращается и подает промывочную жидкость под давлением. А вращается долото при помощи ротора — крутящейся части двигателя. Ротор применяется в ряде технических областей, и бурильное оборудование — не исключение.
От всей души Вам всех благ!

скважина на воду цена минск

(Antonioexk, 2021.04.09 15:50)

Привет друзья!Есть такой интересный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске компанией ЕВРОБУРСЕРВИС – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Мы бурим любые виды скважин.У нас доступная ценовая политика, рассрочка на услуги и оборудование.Заказывайте скважину для воды в euroburservice – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! В результате работ по бурению: все работает вне зависимости от поры года, зимой вода не замерзает; внутрь не попадут грунтовые и стоковые воды или посторонние предметы; вода бесперебойно поставляется из подземного водоносного слоя. Обустройство скважин на воду в Минске. В рамках комплекса наших услуг в Минской области мы также определяем динамический и статический уровень воды в скважине. Заключительный этап — подведение воды по трубопроводу. С этой целью мы устанавливаем мембранный бак, куда закачивается вода. Объем закачиваемой воды и, соответственно, объем бака зависит от того, сколько требуется воды в данном домохозяйстве или на данном объекте. Дальнейшее распределение воды по помещениям происходит уже из этого бака. После того, как вода подана, по желанию заказчика можно установить водоочистные системы различной сложности, отопительные и водонагревательные системы и системы автоматического управления.
От всей души Вам всех благ!
http://meditation-reiki.org/index/8-104655
https://emlalock.boardhost.com/viewtopic.php?id=220
http://admin.infinix.club/forum.php?mod=viewthread&tid=4604922&extra=
http://bbs-bbin.com/home.php?mod=space&uid=4614551
http://mcfc-fan.ru/index/8-70181

minimum age for viagra 40288

(LonnaSt, 2021.04.09 04:51)

https://ingogf.com/ - sildenafil citrate 50mg

Pelligola (Pichiki Parakashta)Special VideoRacha GangTamada Media

(Amandajof, 2021.04.08 17:20)

<a href=https://kingravitpt.ltwork.info/videos/khvSOjVPrZk-pelligola-pichiki-parakashta-special-video-racha-gang-tamada-media.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/khvSOjVPrZk/hqdefault.jpg"></a>

Pelligola (Pichiki Parakashta)Special VideoRacha <a href=https://kingravitpt.ltwork.info/videos/khvSOjVPrZk-pelligola-pichiki-parakashta-special-video-racha-gang-tamada-media.html>GangTamada</a> Media

Распродажа от компании Росмера

(StephenWerry, 2021.04.08 01:42)

Предложение от Росмера. Распродажа. Концевые меры длины №3кл.1 Твердосплавные КИ за 80000.00руб. подробности по ссылке: https://rosmera.ru/product/kontsevye-mery-dliny-3kl1-tverdosplavnye-ki

Бронируй дешевый билет на самолет

(DonnaBex, 2021.04.07 23:24)

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kapkangames.kitchen

<a href=https://hotels.checkintime.ru/>горячие путевки</a>
Бронируй дешевый билет на самолет . Простая форма поиска позволяет купить билеты в одну или обе стороны. Все направления и авиакомпании.Бронируй недорогой авиабилет в воздушное судно . Элементарная модель розыска дает возможность приобрести билеты во 1 либо эти две края. Все Без Исключения тенденции также авиакомпании

ChikatgundeEpisode 2 - Cheat DayWebseriesShruti Marathe, @sarang sathaye #bhadipa

(AshleyRouby, 2021.04.07 16:39)

<a href=https://bharatiyadigitalparty.mnwork.info/videos/mQyQ5S2lCu8-chikatgunde-episode-2-cheat-day-webseries-shruti-marathe-sarang-sathaye-bhadipa.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/mQyQ5S2lCu8/hqdefault.jpg"></a>

ChikatgundeEpisode 2 - <a href=https://bharatiyadigitalparty.mnwork.info/videos/mQyQ5S2lCu8-chikatgunde-episode-2-cheat-day-webseries-shruti-marathe-sarang-sathaye-bhadipa.html>Cheat</a> DayWebseriesShruti Marathe, @sarang sathaye #bhadipa

квадратные душевые кабины

(Bogdangrm, 2021.04.06 11:33)

Привет друзья!
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.Офис сегодня – это не пыльная комната в панельном здании, а лицо компании, его визитная карточка. Во многом это определяет интерьер, но также огромное значение имеют дверные конструкции и стеклянные перегородки в офисе. Появившись в качестве перегородок достаточно давно, стеклянные стены использовались чаще всего просто в качестве разделителя помещения, и только недавно они вошли в список интерьерных изюминок. В своих конструкциях мы используем стекло от лучшего мирового производителя листового стекла AGC GLASS EUROPE.
От всей души Вам всех благ!
http://ztomsk.ru/index/8-40621
http://adamroo.info/index/8-33183
http://mega-xxx.net/user/gustavoaog/
https://mebel116.com/index/8-54611
http://simpinv.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=1603627&extra=

Hello world

(Heoldskefs, 2021.04.06 09:04)

:)<a href=http://agro-portal.su>:)</a>:)

недвижимость в турции как инвестирование

(unlonee, 2021.04.06 04:59)

<a href=https://flipping-housess.com>наталья закхайм инвестирование в недвижимость видео</a>
Компания всегда предлагает вам лично соучастие в данном деле. Флиппинг на данный момент это не просто вклад финансов, а удобный случай удвоить собственный стартовый капитал во много раз.
Как заработать денежные средства, вкладывая в жилплощадь?
Выкуп жилья - известный метод долгосрочного инвестирования, так же - если вы абсолютно всё оформите удачно - тогда вы сумеете успешно заработать реальные средства!
Вам не нужно совершать все это в одиночку.Мы здесь, для того чтобы оказать содействие.
Почему люди инвестируют данную сферу ? Одна из них, почему некоторые любят флиппинг, - это конечно шанс получения выгоды. Если собственность приобретается и ремонтируется по довольно низкой цене, а перепродается по намного более очень высокой стоимости.

<a href=https://www.google.com/shopping?hl=https://flipping-housess.com>уроки флиппинга недвижимости</a>

Grabo respuestas de una SIRENA 2021 Parte 182

(KristenOrath, 2021.04.05 17:57)

<a href=https://lagunanegramisterios.brcamera.info/clip/grabo-respuestas/gtmvYmGsh4t5oqk.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/NwJ01FTRCpw/hqdefault.jpg"></a>

Grabo respuestas de una SIRENA 2021 <a href=https://lagunanegramisterios.brcamera.info/clip/grabo-respuestas/gtmvYmGsh4t5oqk.html>Parte</a> 182

Bulls trample Redbacks in Marsh Cup blowoutMarsh One-Day Cup 2020-21

(Julienus, 2021.04.04 12:14)

<a href=https://cricketaustraliatv.ltwork.info/videos/8WWqyjJPmyw-bulls-trample-redbacks-in-marsh-cup-blowout-marsh-one-day-cup-2020-21.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/8WWqyjJPmyw/hqdefault.jpg"></a>

Bulls trample Redbacks in Marsh <a href=https://cricketaustraliatv.ltwork.info/videos/8WWqyjJPmyw-bulls-trample-redbacks-in-marsh-cup-blowout-marsh-one-day-cup-2020-21.html>Cup</a> blowoutMarsh One-Day Cup 2020-21


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96

Következő »